MUHTEŞEM BİR WORKSHOP DENEYİMİ: SÜMERBANK DESENLERİ

Geçtiğimiz günlerde İzmir Ekonomi Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarımı bölümünce yapılan Sümerbank desenlerini yeniden hayata geçirme amacıyla yapılan bu workshopta 4T Türkiye Tasarım Tarihi Topluluğu’nun 13 Mayıs tarihinde başlayacak olan  “Nesneyi Okumak” başlıklı konferansı kapsamında düzenlenen 1950 yıllarından 2000 yıllarına kadar Türk modasına yön vermiş olan Sümerbank'ın desenlerini gözden geçirip farklı baskı teknikleri ile yeniden kumaşlara hayat verdik.



Serigrafi
Serigrafi aralarında en uğraş isteyen baskı tekniklerinden birisi.Desenlerin çıkarıldığı tezgahların üzerinde gerilmiş ipek vardır ve istediğiniz desen ipek üzerinde mikro delikler açılarak elde edilir.
Ardından masaya kumaş yapıştırıcısı sıkılarak kumaş masaya hafifçe yapıştırılır.Bu aşamada kumaşın kaymaması gerekir.Üzerine ipek tezgah serilerek serigrafi boyaları konur.Ardından boya dağıtılır ve tezgah hemen kaldırılır.
Ve sonuç...


Bir çok baskı tekniği ile bu atölyede 7 bin 500 desen arasından seçmeler yapılarak yeniden tasarlanan desenler t-shirt,çanta,ipad kılıfı gibi bir çok nesnede hayat buldu.
                                                                                                                                                               


Bu baskı tekniğinde yukarıda gördüğümüz alet ile plastik bir yüzeyde çizdiğimiz desene pozitif ya da negatif yönde hareket verdikten sonra kumaşa aktarım yapıyoruz.Aslında bir nevi patates baskı.




Bu teknikte baskılamayı el ile yapmak şart değil...Büyük bir yüzeye yapacaksanız (alttaki keçe örneği gibi) o zaman pres makinasını kullanabilirsiniz.

Transfer baskı 







Djital Baskı

Burada 3 farklı kumaş ve 1 desen görüyorsunuz.Baskıyı en kaliteli şekilde kumaş üzerinde görebilmeniz için farklı deneyimlerde bulunduk.

1-%100 pamuklu kumaşta verim çok düşük.

2-%50 polyester %50 pamuklu kumaşın mat yüzeyinde verim istenene daha yakın.

3-%50 polyester %50 pamuklu kumaşın parlak yüzeyinde verim tam istenildiği gibi.




Tutkal ile Varaklama













Yorumlar

Popüler Yayınlar